Competenties voorbeelden: Wat is een competentie?

Wanneer je opzoek gaat naar een definitie of uitleg van het woord competentie zijn er veel uiteenlopende beschrijvingen te vinden.Wat opvalt is dat een competentie vaak ook gezien wordt als een eigenschap of kenmerk. Ondanks het feit dat competenties en eigenschappen (kenmerken) veel met elkaar te maken hebben zijn het toch twee verschillende onderwerpen.

Opzoek naar handige vragen? Probeer dan de virtuele assistent van handigevragen.nl en stel Altijd de juiste vraag op het juiste moment!

Downloaden van competenties op deze website

Alle competenties op deze website kunnen eenvoudig gedownload worden. Veel succes.

Wat is onze definitie van een competentie?

Een competentie is een vaardigheid of bekwaamheid die je bezit en bestaat uit de volgende drie elementen:

 • Kennis & ervaring
  • Over welke informatie en ervaring beschikt iemand.
 • Vaardigheden
  • Vaardigheden zijn fysieke handelingen waar iemand bedreven in is.
 • Talent
  • Intelligentie
  • Persoonlijke eigenschappen (kernkwaliteiten)
  • Motivatie

Wat is een eigenschap?

Een eigenschap zijn specifieke kenmerken van een individu. Onze positieve eigenschappen noemen we vaak kwaliteiten of kernkwaliteiten. Een kwaliteit (kernkwaliteit) is een positieve eigenschap die je bezit.

Wat is de relatie tussen een competentie en een kwaliteit?

Om over een competentie te beschikken is het van belang dat je over een of meerdere specifieke kernkwaliteiten beschikt. Wanneer je dus weet wat jouw kernkwalitieten zijn kun je op basis van deze informatie bepalen of jij een specifieke competentie kunt aanleren.

Uiteraard kun je het ook omdraaien. Wanneer je weet wat jouw competenties zijn, kun je ook achterhalen wat jouw kernkwaliteiten zijn die hieraan te grondslag liggen.

Opzoek naar handige vragen? Probeer dan de virtuele assistent van handigevragen.nl en stel Altijd de juiste vraag op het juiste moment!

Bronnen:
Kernkwaliteiten zijn gebaseerd op de theorie van Daniel Ofman.