Competenties voorbeelden: Wat is een competentie?

Wat is nu eigenlijk een competentie?

Wanneer je opzoek gaat naar een definitie of uitleg van het woord competentie zijn er veel uiteenlopende beschrijvingen te vinden.Wat opvalt is dat een competentie vaak ook gezien wordt als een eigenschap of kenmerk. Ondanks het feit dat competenties en eigenschappen (kenmerken) veel met elkaar te maken hebben zijn het toch twee verschillende onderwerpen.

Gebruik ook de navitatie aan de rechterkant om meer interessante informatie in te kijken. Succes.

Wat is onze definitie van een competentie?

Een competentie is een herkenbaar gedragspatroon dat zich gedurende langere tijd, regelmatig en onder verschillende omstandigheden herhaalt.

Een competentie is een karakteristiek gedrag van een individu.

Een competentie is een verzameling van:

 • Kennis & ervaring
  • Over welke informatie en ervaring beschikt iemand.
 • Vaardigheden
  • Vaardigheden zijn fysieke activiteiten en/of handelingen waar iemand bedreven in is. Deze activiteiten en/of handelingen zijn aan te leren.
 • Talent
  • Intelligentie
  • Persoonlijke eigenschappen (kernkwaliteiten)
  • Motivatie

Competenties worden ook wel skills genoemd en worden opgedeeld in twee categorieën; ‘hard skills’ en ‘soft skills’

Hard skills

Hard skills worden ook wel functionele of technische skills genoemd. Ze zijn vaak gerelateerd aan functies, processen en rollen binnen een organisaties en zijn nodig om een specifieke job of taak tot een goed einde te brengen. Voorbeelden van hard skills: programmeren, werken met Excel, autorijden, frezen, gelnagels zetten of verkopen.

Soft skills

Soft skills is een verzamelnaam voor sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, taalvaardigheid en persoonlijke gewoonten, zoals op tijd komen, luisteren, samenvatten, samenwerken en communiceren.

Wat is een kwaliteit?

Een eigenschap zijn specifieke kenmerken van een individu. Onze positieve eigenschappen noemen we vaak kwaliteiten of kernkwaliteiten. Een kwaliteit (kernkwaliteit) is een positieve eigenschap die je bezit.

‘Kwaliteiten hebben’ is dus niet hetzelfde als ‘vaardigheden hebben’. Kwaliteiten zijn in aanleg aanwezig en kunnen worden gebruikt en ontwikkeld.

Kwaliteiten zijn die persoonskenmerken die je vanaf je geboorte al hebt. Ze staan geheel los van wat je jezelf hebt aangeleerd.

Wat zijn vaardigheden?

Vaardigheden zijn fysieke activiteiten en/of handelingen waar iemand bedreven in is. Deze activiteiten en/of handelingen zijn aan te leren.

Vaardigheden zijn onder te verdelen in 3 categorieën:

 1. Sociale vaardigheden: Dit zijn vaardigheden die meestal te maken hebben met de omgang met andere mensen.
 2. Cognitieve vaardigheden: Dit zijn vaardigheden die samenhangen met gegevens. De kwaliteit van de vaardigheid is afhankelijk van je geestelijke vermogen; je intelligentie op het gebied van de vaardigheid.
 3. Praktijkgerichte vaardigheden: Hieronder vallen de dingen die je met je handen doet. Bijvoorbeeld kleding maken of een huis verbouwen.

Wat is de relatie tussen een competentie en een kwaliteit?

Een competentie is iets wat je kunt.

Een kwaliteit is iets dat je hebt.

Om over een competentie te beschikken is het van belang dat je over een of meerdere specifieke kernkwaliteiten beschikt. Wanneer je dus weet wat jouw kernkwalitieten zijn kun je op basis van deze informatie bepalen of jij een specifieke competentie kunt aanleren.

Uiteraard kun je het ook omdraaien. Wanneer je weet wat jouw competenties zijn, kun je ook achterhalen wat jouw kernkwaliteiten zijn die hieraan te grondslag liggen.

Download complete lijst met 135 persoonlijke vaardigheden (competenties) en 41 uitgewerkte voorbeelden van kwaliteiten

Wil je direct aan de slag met de uitgewerkte voorbeelden van kwaliteiten en persoonlijke vaardigheden? Gebruik dan de onderstaande bestelknop om de documenten direct naar je eigen computer te downloaden voor verder gebruik.

Inhoud van de downloads:

 • 41 voorbeelden van kwaliteiten.
 • 135 voorbeelden van persoonlijke vaardigheden
  • Bonus-download: 101 voorbeelden van uitgewerkte kernkwadranten.

Plaats in winkelwagen. Inclusief 21% BTW